AVALON SHOREFRONT RETREAT [AVALON, NJ]

Note: Project currently under construction.

The modern and welcoming design of this family-friendly summer home on the Jersey Shore embraces the client’s casual, beach lifestyle. Local restrictions and codes and the client’s wishes for future adaptability of the building—perhaps moving and reorienting it someday—also influenced the NewStudio team’s plans.

Though the site is larger than average for Avalon, the set-back and deed restrictions limit the buildable area to about 60% of the lot. Zoning codes, such as a maximum height of 30 feet and limitations on allowable flat-roof area, prompted NewStudio to incorporate an innovative roofing form and assembly process. The team also elevated the Master Sanctuary to the entire third floor for a spectacular view.

The family’s five young children inspired an open concept floor plan for large gatherings as well as private, more secluded areas for individual retreat. Throughout the flowing open space, it’s easy to glimpse the Atlantic Ocean. Carefully chosen window locations and glazing system will accommodate potential building relocation.

The NewStudio design calls for the entire façade to be wrapped in a mix of weathered wood board and cement board cladding, which is also expressed on the interior to blend the transition between outside and inside. The material palette features light, natural woods and evocative colors from the surrounding seashore combined with a vibrant palette inspired by the client’s Caribbean travels. It's beautiful, relaxing, and ready for family fun.